Co jedzą Francuzi?

Z wizytą w Paryżu

Dzisiaj dowiesz się co zazwyczaj w ciągu swojego dnia jedzą Francuzi. Przyjrzymy się ich diecie i zwyczajom oraz porównamy z naszymi nawykami. Znajdzie się tu kilka inspiracji, które może wykorzystasz w swojej własnej kuchni. Poruszymy tutaj kilka kwestii, które wydają się inne w stosunku do naszego żywienia. Czy we Francji ciągle jedzą bagietki? A ser? Każdy posiłek zapijają winem? W tym wpisie przekonasz się, jak naprawdę jest. Zapraszam do lektury!

PETIT DÉJEUNER – ŚNIADANIE

Bagietka na początek dnia.

Bagietka na początek dnia.

Francuzi z reguły spożywają mało obfite śniadania. Zazwyczają bazą są bagietki, tosty, suchary lub cukiernicze wypieki, np. z fr. pain au chocolat, pain au raisin, roulé, brioche. Dodatki stanowią dżemy morelowe, kasztanowe, pomarańczowe lub też konfitura z mleka (z fr. confiture au lait). Do tego zestawu serwuję się herbate, kawę, gorącą czekolade lub też świeży sok pomarańczowy.

DÉJEUNER – OBIAD

Drugi posiłek we Francji.

Drugi posiłek we Francji.

 

Drugim posiłkiem jest lunch, który spożywany jest zazwyczaj między godziną 12-14. W tym czasie większośc miejsc pracy ma przerwy obiadowe dla pracowników. Należy pamiętać, iż Francuzi celebrują posiłki, a spokojna atmosfera podczas ich spożywania odgrywa dla nich dużą rolę. Zwykle spożywają lunch, który składa się z trzech dań. Jest to zupa, danie główne na które składa się kawałek ryby bądź też mięsa z dodatkiem kaszy czy makaronu oraz niewielki deser.

DINER – KOLACJA

Alkohol na lepszy apetyt

Alkohol na lepszy apetyt


Co może być dla niektórych zaskakujące, najważniejszym posiłkiem we Francji jest kolacja. Jest jadana późno, nawet o 22.00. Jest ona bardzo ważna, z racji tego, iż jest to jedyny posiłek, gdy cała rodzina może spędzić ze sobą czas i spokojnie zjeść. Składa się ona, podobnie jak lunch, z przystawki, dania głównego i deseru. Jest to obfity posiłek składający się z różnych mięs, srów, kasz,makaronów, warzyw i zwieńczony jest czymś słodkim, np. ciastkiem, lodami lub też kremem. Do picia serwowana jest zwykle woda oraz wino. Co ciekawe, często przed kolacją Francuzi często spożywają kieliszek wyrobu alkoholowego aby usprawnić trawienie i dopiero potem zasiaa się do posiłku.

Czym się różnimy?

Po analizie nawyków żywieniowych Polaków i Francuzów, można zauważyć kilka różnic, ale też podobieństw. W Polsce największym posiłkiem jest śniadanie, a najmniejszym kolacja. We Francji natomiast odwrotnie – to kolacja stanowi najobfitszy posiłek, a śniadanie jest drobne. U nas, podobnie jak w kraju nad Sekwaną, króluje pieczywo, lecz niestety należy pamiętać, iż zazwyczaj wybieramy to gorszej jakości. Najlepiej wybierać te, których skład jest prosty a jeszcze lepiej wyroby pełnoziarniste. Inną kwestią są sery. Polacy uwielbiają sery jako dodatek do kanapek. We Francji jest odwrotnie! To sery stanowią bazę, stanowią również świetną przekąskę, a chleb to tylko dodatek. Ważną zasadą jest niepodjadanie między posiłkami (może to sekret pięknych figur Francuzek?). Występują tutaj 3 posiłki, z czego dwa duże. W Polsce zazwyczaj praktykuje się zasadę trzech lub pięciu dań. Pamiętajmy, że najważniejsze to jeść tak, aby czuć się dobrze.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *