Kuchnia litewska w twoim domu

Tradycyjne dnia kuchni litewskiej

Ostatnio zgłębialiśmy tajniki diety Francuzów, a dzisiaj poznamy tradycyjne dania kuchni litewskiej.  Nasi sąsiedzi mają się czym pochwalić! Ten bałtycki kraj obfituje w unikalną paletę potraw. Specyfika kuchni litewskiej jest uwarunkowana historycznie. Jej kształtowanie było dość długim i ciekawym procesem, więc zachęcam was do zapoznania się wiedzą na ten temat a poniżej możecie poznać jej kilka tradycyjnych dań.

1. Čeburėkai, czyli Czeburek

Kuchnia litewska bogata jest w aromatyczne przyprawy

Kuchnia litewska bogata jest w aromatyczne przyprawy

Jest to duży pieróg, wielkości ludzkiej dłoni z przaśnego ciasta, które składa się z wody, mąki i soli. Nadziany jest mięsem mielonym lub mięsem drobno krojonym. Smażony jest w oleju roślinnym lub zwierzęcym. Czasem jako nadzienia używany jest ser, grzyby, kapusta, a nawet jajka ze szczypiorkiem i ryżem. Danie do najlżejszych nie należy, lecz satysfakcja kubków smakowych jest gwarantowana! Co ciekawe, według tradycji należy jeść go bez noża i widelca. Spróbujecie?

2.Didžkukuliai/Cepelina, czyli cepeliny lub kartacze

Pod tymi nazwami kryje się duża nadziewana pyza ziemniaczana. Prawdziwa cepelina powstaje z surowych tartych ziemniaków, cebuli i jajka, bez dodatku mąki, oraz gotowanych ziemniaków. Na farsz składają się: mięso mielone, jajko, kromka bułki oraz soł i pieprz. Nie jest to skomplikowana potrawa, lecz należy pamiętać o tym, aby nie odciskać ziemniaków ani za mocno, ani za słabo. Inaczej będą one gumowate i twarde lub po prostu rozpadną się w wodzie. To danie zdecydowanie jest warte większego skupienia.

3. Kastinys

Potrawa specjalnie dla miłośników nabiału

Potrawa specjalnie dla miłośników nabiału

To litewska potrawa, którą przygotowuje się ze śmietany, zsiadłego mleka oraz masła z dodatkiem przypraw. Podobno, kastinys najlepiej smakuje mieszany łyżką z drewna jabłoni. Danie najczęściej doprawiane jest kminem, czasem również czosnkiem i innymi ziołami. Na litwie podawane jest zazwyczaj ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.

4. Skilandis, czyli Kindziuk

Jest to bardzo twarda, dojrzewająca litewska wędlina o kwaskowatym, pieprznym smaku. Robi się go z siekanej wieprzowiny. Zwykle jest ono z polędwicy lub karkówki. Dodatek stanowi pieprz, czosnek, jałowiec i inne przyprawy. Gotowym nadzieniem (mięsem) wypycha się dokładnie wymyty świński pęcherz, lub sztuczna osłonka. Domyślam się, że świński pęcherze nie brzmi zachęcająco, lecz skoro danie cieszy się na Litwie taką popularnością, to musi coś w sobie mieć.

5. Šakotis, czyli Sękacz

Idealne danie do popołudniowej kawy

Idealne danie do popołudniowej kawy

Sękacz to tradycyjny litewski deser, który umila wiele ważnych uroczystości. Przypomina z wyglądu choinkę. Jego nazwa dosłownie oznacza „ciasto z gałęziami”. Głównym składnikiem tego obłędnego deseru są jajka. To może was zadziwić, ale na każdy kilogram mąki przypada aż 30-50 jaj! Dodatkowo dodaje się masło, cukier, i śmietanę. Wypiekany jest nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie.

Podsumowanie

Jak widać powyżej, kuchnia litewska bogata jest we wspaniałe receptury, które same się proszą o to aby je wypróbować. Jej wspaniałą cechą jest to, że na jej wpływ miało wiele kultur, co sprawia, że jest tak wyjątkowa i niepowtarzalna. Jej składniki są proste i łatwo dostępne, a wykonanie nie wymaga wiele czasu, ani specjalnych umiejętności. Jeszcze raz zachęcam do zapoznania się z historią Litwy oraz całokształtem tej wspaniałej kuchni.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *