Pożywna Szwajcaria

Kuchnia w Szwajcarii

Szwajcaria to państwo federacyjne położone w Zachodniej Europie. Słynie ze wspaniałych potraw, które warto poznać i wypróbować. Odbędziemy kulinarną podróż do Szwajcarii i poznamy kilka jej tradycyjnych dań, którymi może się pochwalić. Zapraszam do lektury!

Käsesalat

Szwajcarzy uwielbiają sery

Szwajcaria cieszy się dużą różnorodnością wsród gatunków serów

Sałatka serowa z sera, cebuli, octu i oleju przyprawionego pieprzem. Używa się tutaj sera twardego, który został starty lub posiekany. Dla dbających o linię występuje też w postaci lżejszej, z chudym serem. Zazwyczaj tę sałatkę spożywa się z kawałkiem krojonego chleba lub bułką. Lokalnie dodaje się starty seler, por, marchewkę a ocet zastępuje się jogurtem. Dobry przepis na potrawę, gdy odwiedzą nas goście.

Musli

Musli, czyli zdrowa i pożywna mieszanka

Musli, czyli zdrowa i pożywna mieszanka

To pewnie dla was zaskoczenie, że państwem, z którego pochodzi jest Szwajcaria. Prawdopodobnie musli wynalazł doktor Maximilian Bircher-Benner dla pacjentów swojego szpitala w 1906 roku. Ta mieszanka składa się zwykle z płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Zazwyczaj spożywana na śniadanie z dodatkiem jogurtu, mleka czy kefiru. Cieszy się popularnością nawet na naszych polskich stołach. Nic w tym dziwnego, są bardzo zdrowe! Pamiętajcie, sprawdzajcie składy kupowanych mieszanek, bo mogę mieć w sobie duże ilości zbędnego cukru.

Rösti

Rosti na bogato

Placek ziemniaczany na bogato

 

Szwajcaria słynie z tej wspaniałej potrawy narodowej, którą na pewno znacie. Jest to placek ziemniaczany wielkości całej patelni. Przygotowuje się go z grubo startych, podgotowanych ziemniaków a na wierzch często dodaje się stopiony ser, kiełbasę lub jajko.
Danie niewymagające zbyt wielkich umiejętności kulinarnych a cieszące się aromatem i smakiem. Warto je zaserwować najbliższym.

Cordon bleu

Odmiana dla tradycyjnego schabowego

Odmiana dla tradycyjnego schabowego

Kotlet szwajcarski, cordon bleu to mięso przekładane serem i szynką. Całość pokryta jest złocistą i chrupiąca panierką. Do jego przygotowania można użyć piersi z kurczaka, schabu lub innego mięsa. Panieruje się go w bułce tartej, a później smaży na rozgrzanym oleju. Podaje się z ziemniakami lub frytkami. Ciekawa odmiana dla tradycyjnego, niedzielnego schabowego. Wymaga trochę więcej zręczności i pracy, ale na pewno smak to wynagrodzi.

Berner Platte

Danie idealne dla miłośników mięs

Danie idealne dla miłośników mięs

To danie złożone z kilku rodzajów mięs i wędlin. Najczęściej serwuje się tutaj gotowaną lub pieczoną wołowinę, wędzone mięso wieprzowe, wędzoną słoninę i pieczony ozór wołowy, peklowaną łopatkę, golonkę, schab, plastry kiełbasy, salceson i podroby wieprzowe. Dodaje się również kapustę kwaszoną, kwaszone buraki, fasolę (zieloną lub gotowaną) oraz gotowane ziemniaki. Całość podaje się na dużym talerzu, wszystkie składniki przygotowuje się oddzielnie. Często serwowane w formie bufetu. Idealne danie dla osób uwielbiających mięso.

Podsumowanie

Wniosek jest taki, że Szwajcaria lubi konkretną i smaczną kuchnię. Jest w niej dużo tłustszych dań zawierających mięso lub sery, ale oczywiście to nie jest jedyne, co można o całej kuchni powiedzieć. Osobiście zdziwiło mnie, że właśnie temu państwu przypisuje się odkrycie musli, które jest bardzo zdrowym daniem polecanym osobom dbającym o sylwetkę oraz zdrowie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *